Τα βασικά του κρασιού

Posted on 14/09/2015 0 Σχόλια Παραγωγή κρασιού,

Το κείμενο που ακολουθεί γράφηκε για να βοηθήσει όσους ξεκινούν την εξερεύνηση του κρασιού. Μέσα από απλές κι έξυπνες οδηγίες θα ανακαλύψετε το γούστο σας στο κρασί... θα ανακαλύψτε τον ουρανίσκο σας

Ξεκινώντας με τη δοκιμή κρασιών

Το να μάθεις να δοκιμάζεις κρασιά δεν είναι και πολύ διαφορετικό από το να μάθεις να εκτιμάς πραγματικά τη μουσική ή την τέχνη από την άποψη ότι η απόλαυση που θα πάρεις είναι ανάλογη με την προσπάθεια σου. Όσο πιο πολύ εκπαιδεύεις την ικανότητα σου να αισθάνεσαι, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις κι απολαμβάνεις τις λεπτομέρειες που εκφράζει ένα υπέροχο κρασί. Ο χρόνος και η προσπάθεια που επενδύεται στην εκπαίδευση του ουρανίσκου σας θα σας ανταμοίψει!

Πως να δοκιμάζετε κρασί

Η ικανότητα να μυρίζεις και να διακρίνεις τις διαφορετικές οσμές που περιπλέκονται στο άρωμα του κρασιού είναι βασική για τη δοκιμή του κρασιού. Δοκιμάστε να κλείσετε τη μύτη σας την ώρα που πίνεται μία γουλιά κρασί! Θα διαπιστώσετε ότι η περισσότερη από τη γεύση χάνεται. Αυτό ακριβώς μπορούν να κάνουν όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες του κρασιού, εκείνοι που φτιάχνουν, πουλάν, αγοράζουν ή γράφουν για το κρασί. Όποιος λοιπόν επιθυμεί να ασχοληθεί με το κρασί θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή θα είναι η ανταμοιβή του.

Δεν υπάρχει ένας απόλυτος τρόπος για να μάθει κάποιος να δοκιμάζει κρασιά, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι κοινά αποδεκτοί κι αποδίδουν.

Πρώτο και κύριο, πρέπει να είστε μεθοδικοί και προσηλωμένοι στο στόχο. Βρείτε ή αποφασίστε για τον δικό σας τρόπο προσέγγισης κι ακολουθήστε τον με συνέπεια. Φυσικά και δε θα αναλύεται κάθε ποτήρι κρασιού που πίνεται. Αλλά, αν πραγματικά θέλετε να μάθετε για το κρασί, θα πρέπει να αφοσιωθείτε σε κάποιοι βαθμό σε αυτό, όπως φυσικά συμβαίνει και σε κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας. Έτσι, οποτε έχετε ένα ποτήρι κρασί στο χέρι σας, κάντε το σα συνήθεια, σταματήστε για ένα λεπτό καθε συζήτηση, αγνοήστε κάθε τι που μπορεί να σας αποσπά, και επικεντρώστε την προσοχή σας στην εμφάνιση του κρασιού, στο άρωμά του, στη γεύση και το τελείωμά του.

Ολοκληρώστε την ανάγνωση αυτου του οδηγού και θα σας βοηθήσει να "σχεδιάσετε τα σημαντικά σημεία του ουρανίσκου σας". Φυσικά, το να σιγοπίνεις ένα παγωμένο ροζέ κρασί σε ένα χάρτινο ποτήρι σε κάποιο πάρτι στο κήπο δεν απαιτεί την ίδια προσπάθεια με το πίνεις ένα καλά παλαιωμένο κρασί μπορντώ, σερβιρισμένο σε ποτήρι... "ανάλογου κύρους". Αυτές όμως είναι οι εξαιρέσεις. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις που θα σας τύχουν βρισκονται ανάμεσα.

"Καλό Κρασί" για αρχάριους

Ίσως έχετε ακούσει τη φράση μέσα σε παρέες, είτε από φίλους είτε από ειδικούς, ότι κάθε που σου αρέσει είναι καλό κρασί.Αυτό είναι αλήθεια, αν ο σκοπός σας είναι απλά να απολαμβάνεται το κρασί. Δεν έχετε παρά να πάρετe μια μικρή γουλιά, να την καταπιείται, και στη συνέχεια πείτε απλά "ναι" ή "όχι". Τέλος.

Είναι αλήθεια ότι το να κατανοήσετε ποιο κρασί σας αρέσει είναι ο ένας παράγοντας της δοκιμής κρασιού, αλλά δεν είναι ο μονος. Το να πάρετε μια γρήγορη απόφαση αν ένα κρασί σας αρέσει δεν είναι το ίδιο με το να καταλάβετε πραγματικά και να εκτιμήσετε την ποιότητα ενός κρασιού. Αν δοκιμάζετε ένα κρασί σωστά, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την κύρια γεύση, να αναλύσετε τα συστατικά του αρώματος κάθε κρασιού που δοκιμαζετε. Θα γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά από όλες τις βασικές ποικιλλίες σταφυλιών και φυσικά τα χαρακτηριστικά των πιο γνωστών κρασιών από τα πιο γνωστά οινοποιεία του κόσμου. Θα είστε τέλος ικανοί να εντοπίσετε τα ελαττώματα των "κακών" κρασιών.

Αναγνωρίστε τα ελαττώματα ενός κρασιού

Να είστε σίγουροι, ότι υπάρχουν κάποια πολύ άσχημα κρασιά, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη φθηνά.Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων κατά την παραγωγή του κρασιού, ενώ κάποια άλλα οφείλονται σε λανθασμένη αποθήκευση. Όταν παραγγέλνετε ένα μπουκάλι κρασί σε κάποιο εστιατόριο θέλετε να είστε σίγουροι ότι το κρασί που θα πιείτε έχει τη γεύση που περιμένετε. Δεν είναι σωστό να περιμένετε από κάποιον άλλο να ανιχνεύσει ένα χαλασμένο κρασί από τη μυρωδιά του φελλού.Είναι καλύτερα να είστε εσείς εκείνος από τον οποίο θα ζητηθεί να ελέγχξετε ένα μπουκάλι κρασί.

Ανακαλύψτε διαφορετικούς τύπους κρασιού

Εκείνος που μόλις ξεκινάει την ενασχόληση με το κρασί ίσως γνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα σε ένα κόκκινο κι ένα λευκό κρασί, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει όλους τους τύπους και τις ποικιλλίες κρασιού. Σιγά σιγά πρέπει να δοκιμάστε και να εξερευνήσετε τα πάντα, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir...

Γνωρίστε τις Οινοπαραγωγικές περιοχές

Κρασί παρασκευάζετε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι περιοχές αυτές δικρίνονται στον "Παλιό κόσμο" και το "Νέο κόσμο". Στον παλιό κόσμο ανήκουν οι περιοχές με μεγάλη ιστορία στην παραγωγή κρασιού, όπως η Ευρώπη και κάποια μέρη της Μεσογείου. Τα πιο γνωστά μέρη του Παλιού Κόσμου είναι φυσικά η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Οι περιοχές αυτές επικεντρώνουν τη προσοχή τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου παραγωγής, όπως ο ήλιος, το κλίμα τα οποία χαρακτηρίζουν και δίνουν ιδιαίτερη προσωπικότητα στο κρασί της περιοχής. Από την άλλη μεριά, στο "Νέο κόσμο" συγκαταλλέγονται οι νεότερες οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Χιλή. Οι περιοχές αυτές έχουν πιο ζεστά κλίματα, και γενικά χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο ονοματοδοσίας, καθώς προτιμούν να χρησιμοποιούν την ποικιλλία του σταφυλιού στην ετικέτα παρά την περιοχή της παραγωγής.