Κάδος για βούτυρο
Ξύλινος κάδος με χερούλι και ραβδί (αναδευτήρας) για το χτύπημα του βούτυρου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ύψος: 100cm
Διάμετρος κάτω βάσης: 20cm
Διάμετρος άνω βάσης: 30cm
Παρασκευή βούτυρου
Η παραδοσιακή μέθοδος για την παρασκευή βούτυρου γίνεται με το χτύπημα του γάλατος. Ρίχνουμε το γάλα σε ένα ψηλό δοχείο και το χτυπάμε με ένα ξύλινο ραβδί.
Το λίπος είναι στο γάλα με μορφή πολύ μικρών λιποσφαιριδίων διασκορπισμένων. Με το χτύπημα, τα λιποσφαιρίδια ενώνονται μεταξύ τους σε μεγαλύτερο μέγεθος και ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αφαιρούμε όσα επιπλέουν και τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος και συνεχίζουμε χτυπώντας και αφαιρώντας κάθε φορά, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι δεν ανεβαίνει πλέον στην επιφάνεια τίποτε. Η διαδικασία αυτή για 5 κιλά γάλα θα ξεπεράσει τις 2 ώρες και στον χώρο εργασίας η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι πάνω από 18 βαθμούς.