Συχνές ερωτήσεις

Posted on 14/09/2015 0 Σχόλια Κατασκευή βαρελιών,

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία ζύμωσης του κρασιού μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι; Αναζητήστε τις απαντήσεις στον οδηγό μας. Αν πάλι δε βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

1. Ποιες ποικιλλίες κρασιών είναι κατάλληλες για παλαίωση;

Όλες οι ποικιλλίες κρασιού μπορούν να παλαιωθούν, αλλά κυρίως τα ροζέ και τα κόκκινα, γιατί αντέχουν περισσότερο στην οξείδωση. Σημαντικό ρόλο παίζει η παλαιότητα των σταφυλιών, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

2. Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να μείνει το κρασί μέσα στο βαρέλι ώστε να αναβαθμιστεί αρωματικά και γευστικά;

Συνήθως, μετά από 2-3 μήνες παραμονής του κρασιού μέσα το βαρέλι, το οποίο πρέπει να είναι γεμάτο μέχρι πάνω, το κρασί μας έχει αποκτήσει όλα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά, ώστε να έχουμε ένα κρασί υψηλής ποιότητας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει το είδος και η ποιότητα των σταφυλιών.

3. Ποιες διαφορές έχει το βαρέλι από ξύλο δρυός με το βαρέλι από ξύλο καστανιάς;

Όλα τα καλά κρασιά ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια. Άρα, είναι προτιμότερο το ξύλο δρυός από κάθε άλλο είδος ξύλου. Η εταιρεία μας διαθέτει βαρέλια και από ξύλο καστανιάς, τα οποία είναι οικονομικότερα αι δίνουν διαφορετικά αρώματα. Όμως τα βαρέλια αυτά δε συνιστώνται για λευκά κρασιά, διότι επηρεάζουν τη διαύγεια του χρώματος.

4. Γιατί στα βαρέλια που προορίζονται για ιδιώτες η εταιρεία μας δεν τοποθετεί «πύρο εξαέρωσης» (πιράθια), σε αντίθεση με αυτά που προορίζονται για τα οινοποιεία;

Ο λόγος είναι ότι συνήθως οι ιδιώτες πίνουν το κρασί κατευθείαν από το βαρέλι. Οπότε το συχνό άνοιγμα του πύρου εξαέρωσης θα είχε ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη οξείδωση του κρασιού μας, λόγω της εισόδου φρέσκου αέρα.

5. Μετά την πάροδο της πενταετίας το βαρέλι δεν είναι κατάλληλο για το κρασί;

Και μετά την πάροδο της πενταετίας το βαρέλι αναβαθμίζει το κρασί γευστικά και αρωματικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα πρώτα χρόνια.

6. Μπορούμε να βάλουμε μούστο μέσα στο βαρέλι;

     Το ιδανικό για το βαρέλι είναι να μπει κρασι ή μουστόκρασο μέσα στο βαρέλι μας και όχι μούστος διότι ο μούστος όταν θα βρίσκετε σε διαδικασία ζύμωσης θα κατεβάσει στο κάτω μέρος του βαρελιού μας την οινολάσπη που θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτό το στρώμα λάσπης να "μονώσει" ένα μέρος του βαρελιού μας, μειώνοντας τα τετραγωνικά εκατοστά του ξύλου που ερχονται σε επαφή με το βαρέλι.
    Άλλωστε όταν ο μούστος μας είναι σε διαδικασία ζύμωσης (βρασμού) δεν επηρεάζετε από το σκεύος που είναι τοποθετημένος διότι είναι εσωτερική διεργασία του μούστου.
    Άρα το ιδανικότερο είναι να έχει τελειώσει η ζύμωση του μούστου και μετά να τοποθετηθεί στο βαρέλι μας.

7. Όταν γίνεται ο βρασμός-ζύμωση του μούστου, πρέπει να βρίσκεται σε ξύλινο βαρέλι;

     Ο βρασμός είναι εσωτερική διεργασία του μούστου, οπότε δεν έχει σημασία εαν το σκεύος που είναι τοποθετημένο είναι πλαστικό, inox ή ξύλινο βαρέλι.

8. Πώς πρικύπτει η γευστική αναβάθμιση του κρασιού;

Η γευστική αναβάθμιση προκύπτει με δύο τρόπους:

  • Από τις τανίνες και αλδεΰδες του ξύλου που δίνουν τα αρώματα στο κρασί και
  • από τους πόρους του ξύλου που επιτρέπει την αργή οξυγόνωνση του κρασιού μέσα στο βαρέλι.

9. Για ποιό λόγο η Γαλλική δρύς είναι καλύτερη από την Ελληνική;

     Η Γαλλική δρύς και γενικότερα των βορείων χωρών είναι καλύτερη διότι βρίσκεται σε δάση υψηλών γεωγραφικών κύκλων (μακρύτερα από τον ισημερινό) και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν (κρύο και πολύ νερό), μεγαλώνει πολύ πιο αργά σε σχέση με τις νότιες χώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και μικρότερους πόρους, ώστε να επιτρέπει αργή οξυγόνωση του κρασιού που βοηθά στην μη οξύδωσή του.

10. Μπορώ να παλαιώσω τσίπουρο σε ξύλινο βαρέλι;

     Σίγουρα ναι! Η παλαίωση τσίπουρου σε ξύλινο βαρέλι αναβαθμίζει τα αρώματά του και αλλάζει τη λευκή απόχρωση σε χρυσαφί (χρώμα ουίσκι).

11. Για ποιό λόγο η ξυλεία πρέπει να έχει φυσική ξήρανση 24 μηνών;

Το ξύλο εάν δεν εκτεθεί σε φυσική ξήρανση 24 μηνών δεν έχει αποβάλλει πλήρως τις τοξίνες του, οπότε τις μεταφέρει στο κρασί με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη μέγιστη απόδοση.